معرفی برنامه میانسالان
میانسالان محور سلامت خانواده هستند و دارای نقش مولد هم از لحاظ بیولوژیک و هم از نظر اقتصادی می باشند و گروه های سنی در خانواده و جامعه به آن وابسته اند و این وابستگی در کشورهای در حال توسعه بیشتر از کشورهای پیشرفته بوده و نقش آن مهمتر است. سرشماری سال 95سازمان آمار، نشان داد که قاعده پهن هرم سنی درگروه سنی میانسالان قرار گرفته است. در حال حاضر نیمی از جمعیت کشور در سنین بالای 30سال هستند و 42.33 درصد از جمعیت سر شماری سال 95 را گروه سنی میانسالان تشکیل میدهند.
میانسالان والدین محور سلامت خانواده هستندو مرگ و میر و ناتوانی آنها همه ابعاد سلامت خانواده را تحت تاثیر قرار می دهد.خطرات تهدید کننده سلامتی این گروه بر سلامت سایر گروههای سنی در خانواده نیز موثر است علاوه بر تاثیر ناشی از سیر طبیعی بیماریها در مجموعه خانواده به این نکته نیز باید توجه داشت که با توجه به یادگیری رفتار در خانواده و نقش والدین در شبکه یادگیری اجتماعی ،آثار این رفتارها بر جنبه های مختلف سلامت و بیماری وتاثیر آن در فرهنگ رفتاری همه اعضای خانواده کاملا مشخص است. رسالت برنامه کاهش بار بیماریها در گروه هدف از طریق مشاوره وارتقای شیوه زندگی سالم ،با تاکید بر سطوح مختلف پیشگیری وتشخیص زود هنگام بیماری ها صرف نظر از ملیت،مذهب،قومیت،محل سکونت و ...می باشد.
بخشی از مشکلات سلامت میانسالان به علت ناکافی بودن آگاهی زنان و مردان از اهمیت توجه به روشهای پیشگیری از ابتلا به این معضلات ایجاد شده لذا در همه برنامه های میانسالان آموزش گروه هدف از اصلی ترین فعالیت ها در نظر گرفته شده است. در عین حال امید به زندگی در کشور در حال افزایش است باید با اهمیت دادن به سلامت میانسالان از افزایش طول عمر همراه با سلامت کامل جسمی،اجتماعی و روانی حمایت کنیم .
هدف کلی ودراز مدت برنامه ،کاهش موربیدیتی ومورتالیتی وبهبود کیفیت زندگی گروه هدف واهداف کوتاه مدت آن شامل ارتفای شیوه زندگی ،پیشگیری وتشخیص زودهنگام عوامل خطر وبیماری های مهم در گروه هدف می باشد که دستیابی به آن از طریق استراتژی های زیر صورت می گیرد:
خدمات جامع سلامت میانسالان شامل :
- شیوه زندگی سالم :تغذیه، فعالیت فیزیکی ،دخانیات
- سلامت باروری : یائسگی،اختلال عملکردزناشویی،بیماری های آمیزشی ،سرطان های شایع زنان ومردان ،خونریزی های غیر طبیعی،اختلالات اوروژنیتال ،ناباروری
- سلامت عمومی : کنترل عوامل خطر وپیشگیری از بیماری های شایع دوران میانسالی
- خود مراقبتی
برنامه سلامت میانسالان که در ابتدا با هدف ارتقای سلامت زنان شروع به کار نموده است، برای سلامتی زنان اهمیت ویژه ای قائل است با توجه به اینکه زنان محور سلامت خانواده محسوب می گردند، علاوه بر مدیریت سلامت اعضای خانواده، الگوی اصلی آموزش و ترویج شیوه زندگی سالم به نسل بعدی نیز می باشند. در این برنامه علاوه بر پرداختن به مسایل مهمی همچون شیوه ی زندگی سالم، به سلامت باروری نیزبا توجه به شرایط ویژه هر فرد پرداخته می شود. یکی از مشکلات، دوره گذار یائسگی یا سالهای پایانی دوره باروری است که به هیچ عنوان به معنی پیر شدن نیست بلکه به معنای یک تغییر جدی و شروع یک فصل دیگر از زندگی است. در این دوره خانمها باید به احساسات و خواستههایشان توجه بیشتری داشته باشند و برای سلامت جسمشان برنامهریزی دقیق انجام دهند